Shutdowns laten zien hoe schoon onze lucht al is

De verschrikkelijke situatie veroorzaakt door de coronavirus shutdowns over de hele wereld heeft geleid tot een interessant experiment in de luchtkwaliteit. Wat gebeurt er met het milieu in binnen- en buitenland als het wereldwijde transport en de industriële productie aanzienlijk afhaken? Het lezen van het nieuws, de verbeteringen lijken aanzienlijk te zijn. Nieuwsberichten met koppen zoals “Coronavirus Got Rid of Smog” in overvloed, en CNN gepost een aantal eye-popping voor en na foto’s van steden zoals New Delhi.

Maar foto’s kunnen misleidend zijn. Dat CNN-artikel vergeleek een foto van New Delhi in maart 2020 met één van november 2019, maar voor die ene Amerikaanse stad die het profileerde, Los Angeles, moest het helemaal terug naar 1998 om een geschikte smoggy foto te vinden. Een nadere blik op de gegevens laat zien hoe transport en industriële productie reducties niet bewegen de naald bijna net zo veel in de reeds veilige Amerikaanse omgeving als ze doen in andere landen met veel meer vervuilde lucht.

Uit de studie waarnaar naar dat artikel wordt verwezen, blijkt dat het aantal deeltjes in Los Angeles en New York in 2019 slechts 6-8 microgram per kubieke meter bedroeg, een tiende van de niveaus van New Delhi en dicht bij natuurlijke niveaus van stof. De dalingen van 2019 naar 2020 in New York en Los Angeles als gevolg van de shutdowns zijn nauwelijks merkbaar in de context van normale jaar-op-jaar variatie, in tegenstelling tot de zichtbaar zichtbare verschillen in zwaar vervuilde plaatsen zoals New Delhi.

Er is ook de kwestie van de timing. Verschillende artikelen bazuinen hoe in maart, Los Angeles zag zijn langste strook van het voldoen aan de luchtkwaliteit normen sinds ten minste 1980 (toen de gegevens begon regelmatig worden verzameld). Nochtans, negeren veel van die artikelen dat het rek op 7 Maart begon, alvorens de statewide stay-at-home orde op 19 Maart van kracht werd, en rond het eind van de maand beëindigde, met de lockdown nog in volledig effect.

Zoals een woordvoerder van de South Coast Air Quality Management District opgemerkt, “Weer heeft veruit de grootste impact op de luchtkwaliteit, en in de afgelopen weken, Los Angeles heeft gezien een toename van de regenval en stormachtig weer.”

Ongeacht het weer, heeft Los Angeles gezien niveaus voor alle verontreinigende stoffen dalen met ten minste de helft in de afgelopen 50 jaar. Recente veranderingen omhoog of omlaag zijn slechts blips in vergelijking met de algemene trend. De hele Verenigde Staten is op een decennialange trend van verbetering van de luchtkwaliteit, met de totale uitstoot gedaald 74% sinds 1970.

NASA heeft zich ook aangesloten bij de bandwagon, het plaatsen van satellietfoto’s van de daling van de stikstofdioxide vervuiling over het noordoosten. In het begeleidende artikel werd opgemerkt dat de niveaus in maart met meer dan 30% daalden ten opzichte van hun vijfjarig gemiddelde.

Maar de werkelijke gegevens blijkt een steile daling voor New York in begin februari, gevolgd door geen merkbare daling na de shutdowns greep in maart. De gegevens voor Boston en Washington, DC, zijn beslist gemengd, met het verschil tussen dit jaar en de vijf-jarige gemiddelde merkbaar in maart, maar veel kleiner in april.

Zoals NASA waarschuwt in het artikel, “Verdere analyse zal nodig zijn om rigoureus kwantificeren van de hoeveelheid van de verandering in stikstofdioxide niveaus in verband met veranderingen in emissies versus natuurlijke variaties in het weer.”

Het is ook waarschijnlijk dat de vroege shutdowns in China, die werden gedocumenteerd om de Aziatische luchtkwaliteit te verbeteren aan het begin van het jaar dramatisch, geholpen verbeteren van de luchtkwaliteit in Zuid-Californië voordat shutdowns greep in de Amerikaanse studies hebben geconstateerd dat een grote hoeveelheid luchtvervuiling in de Westelijke VS wordt vervoerd uit Oost-Azië, dus dit venster van de tijd kan eindigen als een dwingende case study over die verschijnselen.

In de tussentijd, op uw hoede over krantenkoppen impliceert dat ons milieu onveilig is wanneer onze economie niet wordt stilgelegd, en vergeet niet dat de VS is een ongekwalificeerd succesverhaal in het verbeteren van de luchtkwaliteit, terwijl de uitbreiding van onze economie en energieverbruik. Met de luchtvervuiling in de omgeving nadert natuurlijke niveaus, de overgrote meerderheid van de Amerikaanse lucht is een van de veiligste in de wereld.

Leave a Comment