Trump beleidswijziging zou kunnen worden game changer voor kleine kernreactoren

Een nieuw beleid van de regering-Trump dat de Amerikaanse overheid financiering voor kernenergieprojecten in het buitenland mogelijk maakt, zou kunnen helpen het gebruik van kleinere reactoren te versnellen, een ontluikende technologie die supporters zien als een reddingsboei voor de worstelende industrie.

“De VS zal een hele reeks van technologieën in verschillende maten beschikbaar in de komende paar jaar, en dat verandert echt het spel in termen van deze modernisering van het beleid,” zei Rich Powell, uitvoerend directeur van ClearPath, een conservatieve schone energie groep.

De Amerikaanse International Development Finance Corporation voorgesteld deze week om een Obama-tijdperk verbod dat voorkomt dat de financiering van civiele nucleaire projecten in het buitenland, een ontwikkeling voor het eerst gemeld door de Washington Examiner te keren.

Het persbericht van het bedrijf de aankondiging van het beleid te veranderen specifiek sjacheraars hoe het kan helpen bevorderen geavanceerde nucleaire technologieën, met inbegrip van kleine modulaire reactoren en microreactoren die “aanzienlijk lagere kosten dan de traditionele kerncentrales, en kan zeer geschikt zijn voor ontwikkelingslanden.”

De Verenigde Staten hebben sinds de jaren zeventig geen traditionele grote kernreactor meer gebouwd, met recente projecten die zijn geannuleerd of vertraagd vanwege de oplopende kosten. Bestaande installaties sluiten in een snel tempo als gevolg van de concurrentie van goedkoper aardgas en hernieuwbare energiebronnen.

Maar de industrie is bankieren op de ontwikkeling van kleinere, goedkopere reactoren. Beleidsmakers in beide partijen ondersteunen de technologie als een koolstofvrij alternatief dat intermitterende wind- en zonne-energie kan aanvullen in het elektriciteitsnet van de toekomst.

Leave a Comment